Vi ved faktisk, at regelmæssige, varme bade har en negativ indvirkning på vores personlige CO2-fodaftryk. Et helt karbad bruger to til fem gange så meget vand og energi som et brusebad. Det er ikke godt for miljøet. For ikke at tale om omkostningerne, for alle disse liter og kilowatt-timer har også en indvirkning på vores regninger. Hvis du siger: „Jeg har brug for mit karbad! Jeg vil hellere spare penge på indkøb og kompensere for min CO2-udledning ved at cykle," så er det helt forståeligt, og du har ret. Det er utroligt vigtigt at slappe af og koble af fra hverdagen. Derfor har hansgrohe en løsning til dig.
Fordi vi hos Hansgrohe er eksperter i wellness, udvikler vi produktløsninger, der er designet til at gøre alle glade. Og så forsker vi inden for området. Samtidig tager vi hensyn til miljøet i alt, hvad vi udvikler. Hansgrohe har f.eks. gennemført en CO2-analyse af dit økologiske fodaftryk på badeværelset – med interessante resultater, som gør det muligt at spare vand i badekarret.
Hvis vi kigger på et standard badekar vil et karbad typisk kræve 100 til 200 liter vand. Store badekar bruger endnu flere dyrebare ressourcer. Ressourcer i flertal, for når alt kommer til alt, kræver hver eneste liter vand også energi til opvarmning. Til sammenligning: Ved brusebad er gennemsnittet 40 til 60 liter vand. Så du kan spare en masse vand, energi, drivhusgasser og omkostninger ved at tage et brusebad frem for et karbad.
Heldigvis findes der wellness-brusere. Den, der investerer i et brusesystem med flere bruser- og wellnessstråler, får en time-out for krop, sind og sjæl, der kan sammenlignes med at gå i karbad. Den, der vælger brusere med sparefunktion og for eksempel mikrofine PowderRain-stråler, vil glæde sig over besparelsespotentialet og feel-good-faktoren. Og hvis du er i gang med at renovere: Hvorfor ikke investere i en bruser i gulvniveau uden fare for at snuble.
Økologisk gennemtænkte produkter som dem med EcoSmart bruger langt færre værdifulde ressourcer – samtidig med at du opretholder det samme niveau af komfort. Uanset om du tager brusebad eller vasker hænder: Med hansgrohe vandspareberegneren finder du hurtigt ud af, hvor meget vand og energi du kan spare med armaturer og brusere fra hansgrohe.
Hansgrohes CO2-analyse skelner mellem „brugsfasen" (= CO2e-udledning under brugen af et badeværelsesprodukt) og „produktionsfasen" (= CO2e-udledning under fremstillingen af et badeværelsesprodukt). Her er de specifikke tal for brugsfasen i en husstand:
Det viser resultaterne: Du kan spare flest drivhusgasser i badekarret ved at spare på det varme vand, og det med flere længder. Vi har mange muligheder for at reducere vores behov for varme bade og reducere vores omkostninger;
*Beregningerne er baseret på et standardbadekar i et tysk badeværelse:
I modsætning til håndvaskarmaturer er gennemstrømningshastigheden (= vandforbrug i liter pr. minut) ikke så vigtig for kararmaturer. Når alt kommer til alt, vil du gerne have, at karret fyldes så hurtigt som muligt.
Måske har du ikke nogen brusekabine og tager dermed brusebad i badekarret. Her er smarte vand- og energibesparende teknologier meget vigtige. Brusere med EcoSmart-teknologi sparer betydelige mængder vand. Og jo færre liter, der skal opvarmes, jo lavere CO2-udledning og energiregning.
Udover at spare på vand og energi kan vi forbedre vores CO2-fodaftryk på badeværelset ved at træffe smarte købsbeslutninger. Sørg for, at du kun køber badeværelsesprodukter af høj kvalitet fra en mærkevareproducent. Kararmaturet eller det billige brusehoved fra discountbutikken giver ofte op i løbet af ingen tid, og der er heller ingen garanti for, at sådanne produkter er produceret med bæredygtige produktionsmetoder for øje. Når discountudgaven skal skiftes ud efter kort tids brug, belastes miljøet - og din pengepung - yderligere.
Badekar med kapacitet som en swimmingpool efterlader et stort CO2-fodaftryk. Af hensyn til miljøet og vores efterkommere bør vi give afkald på denne megaluksus. Når alt kommer til alt, udleder hver eneste liter varmt vand drivhusgasser ud i atmosfæren. Hvis du er i gang med at gentænke og renovere dit badeværelse:
Materialer, emballage og genanvendelighed er også vigtige økologiske aspekter ved badeværelsesmøbler. Vælg derfor tidløse kvalitetsprodukter med lang levetid. Og produkter, der nemt kan genbruges på et tidspunkt. Genanvendelig stålemalje eller holdbar akryl af høj kvalitet er anbefalelsesværdige materialer.
Hvad der gælder for badekarret, gælder også for alt, hvad du installerer omkring det: Fingrene væk fra ringere plast med kort levetid. Vælg i stedet badeværelsesprodukter med en overbevisende livscyklusvurdering fra leverandører, der er engagerede i bæredygtige værdikæder og cirkulær økonomi. Hold også øje med miljømærker, øko-certifikater og testmærkater, når du køber. Konklusion: Reducer din CO2e-balance i badekarret. Det kan du også gøre ved at træffe bæredygtige købsbeslutninger, når det gælder badmaterialer og kararmaturer, vægbeklædning og fliser, håndbrusere, bruserslanger og slangetilslutninger. Tilbehør og opbevaringssystemer ved karret bør også være af god, holdbar kvalitet.
Ja, du bruger i gennemsnit 40 til 60 liter vand, når du tager et brusebad, og i gennemsnit 100 til 200 liter, når du tager et helt bad i et almindeligt badekar. Så du sparer en masse vand, energi, drivhusgasser og omkostninger, når du tager brusebad. Du sparer mest med vandbesparende brusere.
Hvis du køber et brusesystem med flere brusere og wellness-stråler, kan du nyde en time-out for krop, sind og sjæl, der kan sammenlignes med et helt bad. Og ja: hansgrohe vandsparebruserne forkæler dig f.eks. med mikrofin PowderRain. Du kan se frem til besparelsespotentialet og feel-good-faktoren.
Bad mindre ofte, og gør det fulde karbad til en luksuriøs undtagelse i din baderutine. Hvis du hopper i badekarret, kan du vælge et lidt lavere vandtemperatur. Og så kan du undlade at fylde karret op til randen, det reducerer også dit økologiske fodaftryk.
Med kararmaturer fra discountbutikker er der risiko for, at deres kvalitet og holdbarhed ikke er imponerende. Billigere modeller har ofte en tendens til at blive slidt for tidligt, hvilket kan gøre det nødvendigt at udskifte dem efter kort tid. Det er ikke godt for miljøet og forårsager unødvendigt affald. Sørg for at vælge langtidsholdbare badeværelsesprodukter fra en mærkevareproducent.
Når du køber et badekar, er materiale, genanvendelighed og holdbarhed vigtige økologiske kriterier. Det anbefales at vælge tidløse kvalitetsprodukter, der har en lang levetid, og som nemt kan genbruges, når de er udtjente. Til badekar er materialer som genanvendelig stålemalje og holdbar akryl af høj kvalitet at foretrække.